kdo_je_to_001Po celý rok najdete každý měsíc v knihovně, na stránkách zpravodaje a na http://knihovna.zacler.cz nové indicie týkající se anonymní osobnosti spisovatele - spisovatelky - české - světové. Umělce majícího výročí narození v aktuálním měsíci. Vždy do konce téhož měsíce čekáme na vaše odpovědi - jméno a příjmení tajemné osobnosti (osobně, poštou, emailem). Všechny správné odpovědi vždy za čtvrtletí slosujeme a jeden vybraný šťastlivec od nás obdrží pěknou knihu.

Březen - měsíc čtenářů  - Týden čtení 8.3. - 12.3.2010
knihovna_-_akce_020Amnestie pro zapomnětlivé čtenáře ve dnech 8.3. - 12.3.2010.  Knihy nevrácené v termínu můžete vrátit bez penalizace.
,,Přiveďte do knihovny i své kamarády." Dětští čtenáři, kteří přivedou a přihlásí své kamarády, dostanou
pěknou záložku do knihy. Noví dětští i dospělí zájemci o členství v knihovně (v Týdnu čtení) dostanou přihlášku zkušebně na půl roku zdarma.
Pokud budou  knihovnu pravidelně navštěvovat, uhradí poplatky až na rok 2011.
Nebojte se internetu - internetová školička pro všechny, kteří chtějí proniknout do základních znalostí a ovládání tohoto média
(tvorba emailové schránky, informace, prohlídka webových stránek Žacléře a knihovny, nakupování...). Platí po celý měsíc březen.

knihovna_-_akce_1215Velká noční akce Těšíme se na Vánoce s dětskými čtenáři se nám letos tak trochu "vymkla z ruky". Ale... jen v tom nejlepším slova smyslu. Program se protáhl téměř do třetí hodiny ranní a i ty nejmenší děti prokázaly zázračnou vytrvalost a nezdolnost. Stihli jsme ve správném předvánočním rozpoložení celkem náročné ušití pejsků z ponožek  tzv. fusekláčků. Radost nakonec byla veliká. Všichni chlupáčci se opravdu vydařili a budou milou památkou či dárečkem pod stromeček.

vletyzvtkabarborka_024Poděkování knihovně „U Mokřinky“, paní Dagmar Honsnejmanové, knihovnici tohoto kulturního stánku v obci Mokré u Českého Meziříčí. Nezištně nám pomohla při tvorbě našich webových stránek a její práce i osobnost jsou pro nás příkladem, nevyčerpatelným a cenným zdrojem námětů a inspirací. Neváhejte a podívejte se na webové stránky této knihovny. I vás určitě zaujmou, poučí, ale i pobaví... www.obecmokre.cz/knihovna.

knihovna_-_akce_822V prvním červnovém odpoledni proběhla v knihovně každoroční, také již tradiční akce, Pasování nových čtenářů. Tentokrát pod záštitou dvou letošních celostátních kampaní Celé Česko čte dětem a Kniha mého srdce, kterých se žacléřská knihovna účastní. Malí školáčkové, pod vedením svých učitelek paní Martincové a Müllerové, předvedli perfektně připravený program, kterým ukázali své obdivuhodné, v tak krátkém čase nabyté čtenářské schopnosti a přidali za hudebního doprovodu i hezké písničky s abecedou. Není divu, že za své vystoupení sklidili bouřlivé ovace.

knihovna_-_akce_747Písemné téma: Fantazijní - zabydlení některých míst našeho města nadpřirozenými a pohádkovými bytostmi - vílami, skřítky, strašidly,… Lokality: hřbitov, zámek, urnový háj - Na Popravišti, rybník, Rýchory, Krkonoše (např. o Krakonošovi), prales, šachta,… Literární útvar: báje, povídka, poudačka, pohádka, pověst, bajka, báseň, reportáž, úvaha,… Pojetí ve stylu: humoristickém, hororovém, satirickém, poetickém, publicistickém, vypravěčském,… Výtvarné téma: Vyzýváme všechny, kteří rádi kreslí, aby nám svou představu nadpřirozené bytosti namalovali.

knihovna_-_akce_744Jsou tradice a zvyky, které nenahradí ani  žádná supermoderní technika. Měly by se stále dodržovat, tak, aby je převzaly i další generace. Období  školních a rodinných výletů, prázdninových  a dovolenkových cest se opět blíží! Těšíme se již tradičně na pohlednice z vašich, výletů, prázdninových a dovolenkových cest.  Vývěsku v knihovně opět zpestří vaše pohlednice, které naše návštěvníky zaujmou, pobaví  a poinformují o zajímavých místech u nás i v zahraničí. Jako v minulých letech a jejich počty se vždy pohybovaly kolem sta.

randePři nezapomenutelné příležitosti dubnového 204.výročí narození H. Ch. Andersena. Sešli jsme se v jarním podvečeru ve čtvrtek. Připomenuli si na úvod další málo známé skutečnosti ze zajímavého života tohoto nesmrtelného dánského pohádkáře. Přečetli ukázky z našich donesených oblíbených knih. Zpestřili povídáním a také vyhledáním informací o jejich autorech. Při svíčkách a dobrém čaji se zákuskem popustili uzdu fantazii. Vžili se do hrdinů knih a porovnávali se skutečným životem. Dalšími informacemi o probíhajících akcích Čteme dětem... a KMS, přemýšlením o naší nejmilejší knize, jsme spěli k loučení, ale domů se nikomu nechtělo. Na úplný závěr si tedy ještě vypravovali i své vlastní zážitky a odposlouchané často neuvěřitelné příběhy. Slíbili jsme si, že nejpozději v září uskutečníme podobný již podzimně laděný podvečer.

Děkujeme paní Růženě Koudelkové, Boženě Kučerové a Vlastě Fialové, které v knihovnou pořádaném Pohádkovém čtení prvňáčkům předčítaly pohádku od Josefa Čapka z knihy Pejsek a kočička...Křehký pohádkový příběh v jejich citlivém a milém podání byl dojímavý a děti při jeho poslechu zaujetím ani nedutaly. Naše tradiční spolupráce přinesla další ovoce, velice si jí vážíme a těšíme se na další společné akce (více  - Aktuality knihovny - Fotogalerie).

Jelikož knihovna může nakupovat jen zlomek z bohaté nabídky vycházejících titulů časopisů, prosíme o darování ročníků z roku 2008. Týdeníků, měsíčníků,... i neúplných, jakéhokoliv zaměření. Děkujeme předem všem štědrým dárcům.

Všechny tři výše uvedené kampaně mají ve své podstatě jednu velikou a nevýslovně nádhernou ideu - lásku ke knize, literatuře, vědění, poznávání a všelikého rozvíjení ducha. Není lepšího a prospěšnějšího cíle, než-li se na tomto podílet a přispívat i se svou „troškou do mlýna".

Ceny Magnesia Litera má hlavní poslání  popularizaci dobrých českých knih a českých překladů. Pod její záštitou jsme se spolu s našimi čtenáři účastnili čtenářské ankety Kanzelsberger. Hlasovali pro nejoblíbenější knihu od českého autora - prózu, poezii nebo knihu pro děti, vydanou v roce 2008. 1000 vylosovaných získá možnost vybrat si zdarma knihu v knihkupectví Kanzelsberger. Seznam výherců bude zveřejněn 30.4.2009 na stránkách www.magnesia.litera.czwww.kanzelsberger.cz. Poukázky na knihu budou šťastlivcům zaslány do 30 dnů od slosování. Případné informace o výhercích a výsledcích ankety poskytneme také v knihovně.

Celonárodní zábavná anketa - Kniha mého srdce - proběhlo první kolo - všichni oslovení návštěvníci ve dnech 4.až 19.dubna určili hlasováním knihu svého srdce - výborná spolupráce a jedeme dál - do druhého kola - od 9.května do 31.května budeme vybírat z Topu 100 knih (slavnostní vyhlášení 9.5.na ČT1 ve 20.00 hodin), kterým jsme dali v prvním kole nejvíce hlasů.

pohadkove_cteniObě žacléřské školky přispěly se svými dětskými tvůrci z oddělení Koťátek a Myšiček neuvěřitelně výstižnými obrázky našeho knihovnického šotka. Byl jim při naší návštěvě ve školce s pohádkovým čtením  poprvé představen. Ale jen na malou chvilinku. Ještě se ostýchá a zatím nemluví, protože nemá žádné jméno. Děti mu jej s velkou fantazií vymýšlí a také hlasují, které se jim nejvíce líbí. Podařené obrázky šotka uvidíte v knihovně na nástěnkách u výpůjčního pultu. Děkujeme všem.

Po žáčcích druhých tříd, kteří nás navštívili v knihovně na Pohádkovém čtení v březnu, chystáme další akci. Připravujeme pořad, tentokrát  Čtení s pohádkovými babičkami - členkami žacléřského Klubu žen. Také jim velice děkujeme a vážíme si již tradiční vynikající spolupráce a podpory. Své prvňáčky k poslechu pohádkových příběhů přivedou paní učitelky Martincová a Müllerová. Těšíme se na setkání a věříme, že se dětem bude v knihovně líbit. Máme šikovné a moc milé pohádkové babičky, ale najde se na předčítání i nějaký dědeček, strýček či tetička, nebo kamarád? Věříme, že se určitě přihlásíte a společně s námi potěšíte i další dětské posluchače.

cele_cesko_cteNadále probíhá a dostává se stále víc do povědomí veřejnosti. K úspěchu přispívá opět výborná spolupráce se žacléřskou školou i oběma místními školkami. Naše veliké poděkování patří tentokrát paní učitelce Dočekalové a jejím osmákům a deváťákům. Svou akci „rozjeli" opravdu ve velkém stylu! Navštěvovali a předčítali dětem v prvních a druhých třídách a novopečení čtenáři četli zase jim na oplátku. Společně pak vytvářeli obrázky s ukázkami z obsahu čtených pohádek a příběhů. Jejich zajímavé a hezky zpracované výtvory jsme vystavili v knihovně a opravdu stojí za podívání. Děkujeme i mladším žáčkům a jejich učitelkám.

hvezdickyAkce při které dospělí i dětští čtenáři vystřihují a zdobí připravené papírové šablony hvězdiček. Svou pestrostí překonávají veškerá očekávání. Břízka ověšená a vybarvená výtvarnými dílky krášlí interier knihovny a sklízí zaslouženou pozornost návštěvníků. Umíte si s námi hrát a to je veliký stimul pro naši další práci a vymýšlení nových společných aktivit. Děkujeme všem tvůrcům a těšíme se na další hvězdičky od vás. Přijďte i vy se svými novými nápady, všechny jsou vítány a jistě přispějí k další dobré spolupráci.

Provozní doba

Pondělí

13:00 - 17:00

Úterý

08:00 - 11:00

Středa

13:00 - 17:00

Čtvrtek

08:00 - 11:00

Pátek

ZAVŘENO