17. ročník „Týden knihoven" v Městské knihovně v Žacléři. Doba konání: 30. září - 6. října 2013. Tradiční akce: Dny otevřených dveří - Amnestie upomínaných dokumentů - Přihlášky nových čtenářů zdarma - Internet zdarma pro všechny zájemce - Výstava – Ota Pavel.
Srdečně zveme všechny občany, navštivte nás!

Doba konání: říjen - listopad
Výhra: Advent v Ratibořicích
Úkol: Třída, která přivede do knihovny nejvíce nových adeptů – čtenářů (rodiče, sourozence, kamarády), kteří se v měsíci říjnu a listopadu přihlásí, pojede na krásný zimní výlet do Ratibořic!
Neváhejte a oslovte své známé, kteří ještě knihovnu nenavštěvují. Ratibořice v zimě jsou kouzelné.

Těšíme se na nové čtenáře

Velká soutěž „KAMARÁDKA KNIHOVNA" trvala téměř čtvrt roku, velkým potěšením pro knihovnu je, že se účastnil celý první stupeň. Knihovnu navštívilo mnoho dětí a také se přihlásilo hodně nových dětských čtenářů, což nás moc těší. Čtvrté třídě, která získala nejvíce bodů moc gratuluji a těším se na výlet do Ratibořic, který třída získala jako první cenu. Druhé místo obsadila pátá třída a byla obdarována velkým dortem. Třetí, pěkné místo vyhrála druhá třída. Věřím, že i příští rok bude mít tato akce tak velkou odezvu u dětí.

Dne 24. 4. 2013 a 26. 04. 2013 se uskutečnily v dopoledních hodinách besedy na téma „NAŠI ILUSTRÁTOŘI". Žáci se seznámili formou prezentace s nejznámějšími ilustrátory dětských knih, dozvěděli se o jejich životě a díle. Na řadu pak přišla docela těžká křížovka s tématem na knihu Ferda Mravenec. Po velkém dumání a přemýšlení se dětem podařilo i tento složitý úkol splnit. Prioritou besed je vytváření u dětí kladného vztahu ke knihám a literatuře. Moc si vážím spolupráce se základní školou, děkuji obětavým kantorkám a školáčkům za návštěvu knihovny.

Ve dnech 20. 5. 2013 – 31. 5. 2013 bude knihovna zavřená z důvodu probíhající revize knižního fondu. Děkujeme za pochopení.
Knihovnice

Potom nám odpovězte na naši anketní otázku: která kniha, vydaná v roce 2012, se vám nejvíce líbila? Z vašich odpovědí vylosujeme padesát výherců, kteří od nás dostanou pěknou knihu. Pokud odpovíte také na otázku - kterou literární postavu mám nejraději? Budete zařazeni do slosování o tři knihy. Anketní lístky si vyžádejte u vaší paní knihovnice. Nakladatelství, které vydalo knihu, která od vás dostane nejvíce hlasu, získá cenu dětí. Slavnostní vyhlášení výsledku a předání cen proběhne 10. dubna 2013. Na autogramiádě budou přítomni autoři a ilustrátoři oceněných knih. Vaše odpovědi očekáváme nejpozději do 20. března 2013.

Kamarádi knihovny velká čtenářská soutěž mezi jednotlivými třídami ZŠ, která probíhá od února do dubna 2013.
Pravidla soutěže:
- za každou návštěvu žáka v knihovně, který si vypůjčil knihu nebo časopis - získá třída - 10 bodů
- za každý splněný úkol žákem při návštěvě knihovny - získá třída - 5 bodů
- přivedou-li žáci do knihovny paní učitelku - získá třída - 30 bodů
- každý žák, který má platnou průkazku na rok 2013 - získá ve prospěch třídy - 20 bodů
- vydá-li třída jeden pětistránkový časopis - na téma „četba, čtení, knihovna" získá třída - 50 bodů

1. cena – Výlet do Ratibořic - „Oživlé postavičky"
2. cena – Velký dort
3. cena – Malá pozornost

Městská knihovna v Žacléři připravuje v Týdnu knihoven tj. 1.10. - 7.10.2012 a po celý měsíc říjen pro své čtenáře, ale i ostatní občany města, zajímavý program.

Zvídaví žáčci byli nejprve seznámeni s významem a činností knihovny, uspořádáním dětské literatury v regálech (podle barviček) a výrobou knih. Předvedli své dobré znalosti při ukázkách pohádkových knížek a postaviček z nich. Ani nedutali při poslechu pohádky od J. Čapka O pejskovi a kočičce v zajímavém podání babiček. Hezkým zakončením setkání byly taneční a písňové ukázky malých návštěvníků. Děkuji dětem i jejich učitelkám O. Lehké a D. Martincové, předčítajícím B. Kučerové, R. Koudelkové a V. Fialové. Těším se na další setkání a věřím, že knihovna získá další dětské čtenáře. Knihovnice

Besedu opět velice úspěšně vedl JUDr. Miroslav Junek, člen Okresního mysliveckého sdružení Trutnov. Povyprávěl pozorným dětským posluchačům o základních povinnostech této organizace, spojených s ochranou přírody, chovem zvěře a udržováním rovnováhy v souladu s etikou lovu. Názorné ukázky loveckých zbraní, pomůcek a důmyslné lákání různých druhů zvěře, děti neobyčejně zaujaly. Velice děkuji za nevšední zážitek panu Junkovi i za skvělou pozornost dětem a paní učitelce Michaele Minaříkové.

V knihovně na ně čekaly knihy s oblíbenými příběhy a ilustracemi večerníkových postaviček. Děti byly velice hodné, šikovně odpovídaly na připravené otázky s pohádkovým tématem a na závěr předvedly své pěvecké schopnosti. Děkuji maličkým i jejich paní učitelce B. Janatové za milou návštěvu a těším se na příští setkání.

Dne 13. 12. 2011 se v městské knihovně uskutečnila beseda pro osmé třídy základní školy. Jejím cílem bylo seznámit žáky s rizikem užívání návykových látek a povzbuzení jejich vlastního kritického postoje na problematiku drog. Beseda pod vedením pracovnic RIAPSu Trutnov Karolíny Ubrové a Barbory Tiché se snažila dětem poskytnout objektivní pohled na tuto problematiku a vyvrátit tak některé mýty o drogách mnohdy prezentované naší společností. Žáci byli například seznámeni se základními typy návykových látek, jejich účinky, zdravotními riziky a v neposlední řadě také s možnými sociálními dopady. Beseda byla pro děti velmi zajímavá a přínosná, což potvrdily jejich ohlasy, zájem a otevřenost. Domnívám se, že beseda splnila svůj preventivní účel.

Milé děti, přijďte si do žacléřské knihovny pro anketní lístky do soutěže - Čteme všichni, pořádané ve spolupráci s Pedagogickou knihovnou J. A. Komenského v Praze.

Anketní otázka? Která dětská kniha, vydaná v roce 2011, se vám nejvíce líbila?
Padesát vylosovaných výherců bude odměněno knižní publikací.

Dobrovolná podotázka? Kterého ilustrátora máš nejraději?

Soutěž o další tři knihy.

V pátek 2. prosince se konal již devátý ročník tradičního nocování dětských čtenářů v knihovně. Program byl jako vždy velice pestrý, a to také zásluhou ochotné pomoci paní Žanety Dolanové, která si vzala na starost výtvarnou část. Tímto jí velmi děkujeme a těšíme se na další spolupráci. Pod jejím vedením dokázaly šikovné dětské ručky vytvořit pestré smaltované šperky, vánoční stromeček oděný do nádherné výzdoby ze srdíček a neuvěřitelně autentické sněhové koule. Ke kouzlu magické noci přispěly vánoční zvyky, zpěv koled, psaní přáníček a tajemné vyvolávání ducha Vánoc Adventu.

Dne 22. listopadu 2011 se v knihovně uskutečnila beseda na téma severští tažní psi. Pan Kohout seznámil posluchače se svými zkušenostmi s chovem sibiřských husky, s jejich povahou a vhodností pro chov spolu s ostatními plemeny severských tažných psů. V povídání byla zohledněna historie těchto ras i využití psů na polárních výpravách. Všechny přítomné velice zaujala informace o zásluze psího spřežení na záchraně lidských životů na Aljašce při epidemii záškrtu v roce 1925. Od historie byl pak popsán vývoj tohoto sportu jak celosvětově, tak i v Čechách. Byly popsány výcvikové metody psů od jejich dospívání, rozvoji síly a rychlosti, až po ukončení závodní činnosti. Posluchačům byly názorně předvedeny používané pomůcky, jako jsou postroje, úvazky či tréninková zátěž.

Vážení občané, v průběhu měsíce října proběhl malý výzkum zaměřený na spokojenost Vás čtenářů se službami poskytovanými městskou knihovnou. Výzkum se uskutečnil formou dotazníku a zúčastnilo se jej 57 respondentů. Otázky se týkaly například Vaší spokojenosti s dostupností knihovny, výpůjční dobou, kopírovacími službami, přístupu k internetu, nabídkou kulturních a vzdělávacích pořadů, nabídkou knihovního fondu či s odborným poradenstvím. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že největší rezervy spatřujete v nabídce časopisů a dále také v sociálním zázemí knihovny (WC, oddechové prostory, šatna).

zpravodajV Norsku jsme ještě nebyli a příště zase úplně jinak – 18. 4 2011. Děkujeme velice panu Ing. Václavu Musilovi za zajímavou cestopisnou přednášku. Podstatné již napsala paní Eliška Čechová v květnovém zpravodaji, také jí děkujeme za podařenou prezentaci této akce. Naše další díky patří Klubu žen v Žacléři za již tradiční výpomoc při organizaci pohoštění a jmenovitě paní Boženě Kučerové a paní Janě Musilové za upečení vynikajících zákusků. Velice si nezištné spolupráce všech aktérů vážíme a těšíme se na další.

kdo_je_to_001Po celý rok najdete každý měsíc v knihovně, na stránkách zpravodaje a na http://knihovna.zacler.cz nové indicie týkající se anonymní osobnosti spisovatele – spisovatelky – české - světové. Umělce majícího výročí narození v aktuálním měsíci. Vždy do konce téhož měsíce čekáme na vaše odpovědi – jméno a příjmení tajemné osobnosti (osobně, poštou, emailem). Všechny správné odpovědi vždy za čtvrtletí slosujeme a jeden vybraný šťastlivec od nás obdrží pěknou knihu. Správnost si můžete zkontrolovat v následujícím měsíci u další vyhlašované osobnosti. Také máte možnost sestavit a přiložit stručný životopis vytipovaného literáta. Tento s vaším jménem za odměnu trvale umístíme na našich webových stránkách.

Provozní doba

Pondělí

13:00 - 17:00

Úterý

08:00 - 11:00

Středa

13:00 - 17:00

Čtvrtek

08:00 - 11:00

Pátek

ZAVŘENO