Dne 22. listopadu 2011 se v knihovně uskutečnila beseda na téma severští tažní psi. Pan Kohout seznámil posluchače se svými zkušenostmi s chovem sibiřských husky, s jejich povahou a vhodností pro chov spolu s ostatními plemeny severských tažných psů. V povídání byla zohledněna historie těchto ras i využití psů na polárních výpravách. Všechny přítomné velice zaujala informace o zásluze psího spřežení na záchraně lidských životů na Aljašce při epidemii záškrtu v roce 1925. Od historie byl pak popsán vývoj tohoto sportu jak celosvětově, tak i v Čechách. Byly popsány výcvikové metody psů od jejich dospívání, rozvoji síly a rychlosti, až po ukončení závodní činnosti. Posluchačům byly názorně předvedeny používané pomůcky, jako jsou postroje, úvazky či tréninková zátěž.

Popsány byly také metody a výhody jednotlivých druhů zapřahání psů (káry, saně, tříkolky aj.) a typy závodů včetně rozdělování do kategorií. Zajímavý byl film o naší nejlepší musherce Janě Henychové a její účasti a úspěších, jako první Středoevropanky, na nejtěžším etapovém závodě ve Finsku nazvaným Finmarkslopet 2010 a 2011.

Děkujeme panu Kohoutovi za velice vydařené a s vynikajícím přehledem připravené vypravování, které se všem přítomným velice líbilo.

Podrobnější informace o tomto sportu a dění kolem něj můžete získat

na stránkách www.mushing.cz, www.huskies.cz, www.husky.estranky.cz

Provozní doba

Pondělí

13:00 - 17:00

Úterý

08:00 - 11:00

Středa

13:00 - 17:00

Čtvrtek

08:00 - 11:00

Pátek

ZAVŘENO